Berätta om din resa i simningen. Hur kom du igång och vad har fått dig att fortsätta? Jag och min familj flyttade från Piteå till Stockholm år 2013, samtidigt bytte jag från Piteå Sim till SPIF Simförening. Vid den tiden hade jag aldrig tävlat i SumSim, hade knappt simmat i en femtio meters bassäng och hade aldrig någonsin simmat under en minut. Jag har alltid varit en tävlingsmänniska vilket jag tror varit min främsta drivkraft som pushat mig att sträva efter att bli lite bättre. Jag tror faktiskt att det var en fördel att jag inte var en framstående simmare som ung. Det var utan tvekan en brant uppförsbacke under den första perioden vilket jag tror att det gav mig motivation att förbättra mig.
Du har gjort framsteg som en "late bloomer" i simvärlden. Vad tror du är nyckeln till din framgång och hur hanterar du utmaningar? Jag försöker alltid lära mig nya saker genom att observera andra simmare gör. Simning är en sådan sport att man kan utföra sitt race på väldigt många olika sätt och få samma resultat. Genom att studera vad andra gör bra kan man försöka implementera det i sin egen simning för att utvecklas. Jag tror också att utveckling inom simning är mer än att bara träna mycket och vara vältränad, det handlar om att lära sig något också. Jag tror också på att man behöver vara rätt så disciplinerad i sin träning och inte alltid göra saker för man vill och istället göra saker för man måste.
Hur balanserar du ditt yrkesliv och din simningsträning? Har du några tips för andra som strävar efter att göra detsamma? Jag tror att man måste strukturera upp träningen så att man tränar på ett hållbart sätt, särskilt om man har ett vanligt heltidsjobb på 40 timmar som jag har. Sätt hållbara träningsmål som man kan klara av att hålla länge. Jag tränar just nu runt 6 timmar i vattnet i veckan just nu, vilket är betydligt mindre än de flesta andra på min nivå. Det som jag tror skiljer mig från andra är att mitt mål är att uppnå dessa 6 timmar i veckan 52 veckor om året. Det är en nivå jag vet att jag klarar av utan att bli skadad, utan att bli sjuk och utan att behöva ta längre viloperioder. Jag tror att om man försöker jonglera 15-20 timmars simning i veckan, som man kanske klarade när man var yngre, samtidigt som man jobbar heltid, så är risken stor att antingen eller både träningen och jobbet kommer att lida.
Mina tre tips för de som jobbar eller snart ska börja jobba är:
1. Gör en plan av när du ska träna.
2. Träna smart, inte mycket.
3. Lyssna på kroppen, vila när du är trött
Vilka strategier använder du för att hantera både studier och toppträning? Att balansera studier och intensiv träning kräver noggrann planering och disciplin. Att skapa fasta studietider är avgörande för att säkerställa att man hinner med skolarbetet samtidigt som man tränar. Ibland kan det vara nödvändigt att prioritera studierna och hoppa över ett träningspass om man har mycket att göra. När man studerar är disciplin det centrala begreppet. Det handlar om att följa de planer och scheman man har lagt upp i förväg.
Vad skulle du säga till yngre simmare som kanske inte ser omedelbara resultat i sina prestationer? Jag skulle uppmana dem att fortsätta kämpa; vi ger ofta upp alltför snabbt, och en dålig termin är inte slutet på världen. Sedan tror jag att det är viktigt att reflektera över varför resultaten inte har varit som förväntat. Har man varit tillräckligt fokuserad på träningen? Har man tränat regelbundet eller har det varit perioder av intensiv träning följt av total avsaknad nästa vecka? Jag skulle också råda yngre simmare att inte vara rädda för att fråga om hjälp. Det är helt okej att be andra om råd. Ett bra tips är att fråga mer erfarna simmare om hur de simmar. Det kan handla om allt från start och andning till hur man gör vändningar.
Hur har din inställning och ditt mindset bidragit till dina framgångar i vattnet och på jobbet? Jag har alltid tänkt att man inte är så vidare komplett, vilket har givit mig rum att utvecklas. Genom att inte tro att jag är nära min fulla potential har jag vågat ta risker och utmana mig själv. Om man inte tror att man är så nära taket så är man inte rädd för att slå i huvudet.
Kan du beskriva en typisk dag för dig, med både träning och arbete? Min dag börjar vanligtvis vid 5:30 när jag stiger upp och äter min frukost som jag förberett dagen före. Därefter beger jag mig till gymmet klockan 6:45 och tränar i 45 minuter. Jag tror att korta intensiva pass är bättre när det gäller styrketräning. Sedan rör jag mig mot jobbet, där jag anländer vid 8:00. På arbetsplatsen fortsätter jag oftast det arbete jag avslutade dagen innan. Här fokuserar jag på att programmera inom ett projekt som vi är engagerade i. Arbetsdagen inkluderar mindre möten, en trevlig lunch med kollegor och några koppar kaffe. Klockan 17:00 avslutar jag arbetsdagen och beger mig till Eriksdalsbadet. Innan kvällsträningen brukar jag genomföra min egen uppvärmning för att vara redo för huvudserien med gruppen. Efter träningen åker jag hem, där jag äter middag tillsammans med min sambo. Klockan 21:30 går jag och lägger mig för att få tillräckligt med sömn inför nästa dag.
Din pappa, Anders, har varit en viktig del av Stockholmspolisens IF Simförening, både som tävlingsfunktionär och ordförande. Hur har hans engagemang i föreningen påverkat dig och vilken roll tror du att föräldraengagemang spelar för unga simmare? Engagerade föräldrar är ovärderliga inom idrotten och utgör själva ryggraden i föreningslivet. Utan deras stöd och deltagande skulle många idrottsföreningar och tävlingar inte finnas. Utan föräldrar som engagerar sig aktivt genom att exempelvis vara funktionärer skulle sporter som simning inte fungera. Jag har alltid fått ett stort stöd från min familj att göra det jag idag gör, vilket troligen är en av de största anledningarna att jag kommit till där jag är idag.
Vilka är dina framtidsmål, både inom simningen och i ditt professionella liv? Mitt nästa mål är att vinna SM. Hittills har jag 2 silver och 4 brons på seniornivå, det skulle vara kul att även få ett guld. Det skulle även vara kul att få simma ett EM i simning. Inom mitt yrkesliv har jag inte riktigt bestämt mig än, jag har några idéer om vad jag skulle kunna tänka mig.